You are currently viewing Ketogén diétában kerülendő

Ketogén diétában kerülendő

Ételek és italok amiket kerülj el a ketogén diétában

Nagyon leegyszerűsítve, minden ami cukrot tartalmaz vagy valaha is “látott” gabonafélét, az szigorúan tilos. Ha csak egyetlen dolgot jegyzel meg a ketogén étrendről, akkor ez legyen az.

Persze ez önmagában még nem elegendő információ, de már önmagában ezzel is sokat segíthetsz magadnak, amikor kérdésed merül fel azzal kapcsolatban, hogy valamit megegyél-e vagy sem. Lássuk azért kicsit részletesebben is.

A legfőbb ellenségünk a cukor

Ne csak arra cukorra gondolj, amit te teszel az ételedbe vagy az italodba! A sütemények, a kekszek, mindenféle édes nassolnivaló, cukros üdítőitalok, fagylaltok és minden ami a hagyományos értelemben vett édességnek számít. Persze léteznek a ketogén diétának megfelelő édességek és mutatok majd recepteket is, de most fogadd el, cukrot nem eszünk. 

Itt találsz egy részletes írást, ami minden tudnivalót tartalmaz a cukrorról.

Ha édes ízekre vágysz, használj édesítőket. Itt találsz részletesebb leírást hozzá.

Keményítő

A keményítő tartalmú ételek villám sebességgel alakulnak cukorrá a szervezetünkben, ezért szintén kerülendő. Ide tartoznak a mindenféle búza és más gabona tartalmú lisztek. A rizs és a rizsliszt is. A teljes kiőrlésű lisztek szintén.

Kerülendő minden ami a fentiekből készült. Tehát kenyér, péksütemények, tészták, minden ami “lisztes”. Ne feledd, a hazánkban nagyon kedvelt rántott hús bundája lisztet és zsemlemorzsát is tartalmaz, ezért ezt sem fogyasztjuk. (Mondjuk vészhelyzet esetén pl. a családi ebédnél esetleg leszedheted a bundát, az segít.)

Keményítő tartalmú továbbá minden műzli és gabonapehely is. Valamint a burgonya (az édesburgonya is) és az abból készült termékek, pl. a chips-ek, burgonyapehely, stb. A rizs és a kukorica úgyszintén. A babok és lencsék szintén magas szénhidrát tartalmúak.

Gyümölcsök

Ennél a pontnál szoktak a környezetemben sokan háborogni. Pedig a gyümölcsök rengeteg cukrot tartalmaznak. Gyakorlatilag ezek a természet édességei. Az apró bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a málna és az eper kis mennyiségben fogyaszthatóak amikor már nem vagy nem sokat szeretnél fogyni. De számíts rá, hogy még ezek is megállíthatják vagy lassíthatják a haladásodat.

Itt írok részletesen a gyümölcsökkel kapcsolatos tudnivalókról.

Rejtett cukrok

Legyél óvatos, A kész és félkész termékek esetén mindig olvasd el a címkét. Meg fogsz lepődni, olyan termékekben is találni fogsz cukrot, amire soha nem számítanál, például a kolbászokban, felvágottakban. Ledöbbentél? Nem kell, hogy elhidd, nézd meg a saját szemeddel.

Diabetikus és csökkentett szénhidráttartalmú termékek

Ezekkel még inkább vigyázz! Az a legdurvább, hogy számos termék van, amin ilyen és ehhez hasonló feliratokat használnak, közben pedig rengeteg cukrot és szénhidrátot tartalmazhatnak. Olvasd el a címkét, az összetevőknél látni fogod miből készült és miből mennyit tartalmaz. 

De ha biztosra akarsz menni, vásárolj valódi, friss alapanyagokat és készítsd el te magad az ételed. Akkor biztos lehetsz benne, hogy tudod mit eszel, ráadásul a legjobb minőségben.

további anyagok a témában angol nyelven: www.dietdoctor.com