You are currently viewing Minden amit a cukorról tudni akartál

Minden amit a cukorról tudni akartál

A cukrot soha nem tekintettük egészséges tápláléknak ám az emberek étkezésének továbbra is része. Amikor a cukrokról általánosságban beszélünk, a barna cukor a fehér cukor és egyéb cukrok is beleértendőek.

Minden amit tudni akartál a cukorról és az is, amit nem.

Mi a cukor?

Kémiai szempontból a cukrok állhatnak egyetlen cukormolekulekulából, ezek a monoszacharidok, vagy  két egymáshoz kapcsoló cukormolekulából, ezek a diszacharidok.

Ezek a cukrok természetesen formában előfordulnak sok élelmiszerben, más fajtákat a feldolgozott élelmiszerekhez adnak.

Fehér cukor
Más elnevezései: asztali cukor, finomított cukor, répacukor. A finomított cukrot a répa levéből nyerik. Amint kivonták a cukorrépából, nagyon komoly eljárásokon megy keresztül, míg fehér, kristályos anyag nem lesz belőle. Fajtái: kristálycukor, kockacukor, porcukor.

Barna cukor
A barna cukor olyan cukortermék, amelynek a jellegzetes barna színét a melasztól kapja. A melasz vagy a cukorgyártás során marad benne vagy pedig utólag keverik hozzá a már kész fehér kristálycukorhoz. Készülhet szárítással vagy anélkül; a szárítás nélküli barna cukor hivatalos neve lágy barnacukor.

Nyers cukor (nádcukor)
Finomítatlan termék, melynek előállításánál a cél az, hogy megőrizzék a nádcukor eredeti melasztartalmát. Ez a fő különbség, ami a nádcukornak különös aromát és jellegzetes színt biztosít.

Szőlőcukor
Egyszerű cukor, glükóz, amelyet például a burgonyában megtalálható keményítő lebontásával lehet előállítani. Ezt a folyamatot ipari méretekben rendszerint a keményítő híg savas hidrolízisével, nyomás alatt történő főzésével érik el. Az így nyert oldat bepárlásával kapják a lehűtés után a kristályosan megdermedt terméket. A szőlőcukrot a sejtek közvetlenül tudják energiaforrásként felhasználni. Édességekben is megtalálható, főleg energiaszeletek édesítésére használják.

Gyümölcscukor azaz fruktóz
A legédesebb cukorféleség, nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében és a mézben. Nád- vagy répacukor elbontásával állítják elő. Cukorkák, szörpök, gyümölcskonzervek, gyógyszerek édesítésére használják.

forrás: www.wikipedia.hu

Monoszacharidok, diszacharidok és polyszacharidok

Mivel az élelmiszergyártásban a címkéken kötelező feltüntetni az összetételt és a vásárlók egy jelentős része (azok is akik nem ketogén diétát folytatnak) igyekeznek elkerülni a cukros termékeket, a gyártók gyakran trükköznek a cukrok megnevezésével. 

Szeretném, hogy téged ne tudjanak félrevezetni, ezért lássuk részletesen a monoszacharidok és diszacharidok, azaz a cukrok különböző elnevezéseit és a tényket ezekkel kapcsolatban.

Szacharóz: A szacharóz egy glükóz molekulát és egy fruktóz molekulát tartalmaz összekapcsolva. Diszacharidként túl nagy ahhoz, hogy a testben közvetlenül felszívódjon, ezért az emésztőrendszerben monoszacharidokra bomlik.

Laktóz: A laktóz egy molekula glükózt és egy molekula galaktózt, egy másik monoszacharidot tartalmaz. Ez a tejtermékekben található fő cukor. A szacharózhoz hasonlóan a laktóz bontható monoszacharid komponenseikre, hogy felszívódjanak a véráramba.

Maltóz: A maltóz két, egymással összekötött glükóz molekulát tartalmaz. Glükóz molekulákra  bomlik az emésztőrendszerben. Gyakran használják a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup helyett a feldolgozott élelmiszerekben. 

Maltodextrin: A maltodextrin egy közepesen édes poliszacharid, élelmiszerek adalékanyagaként használatos. Keményítőből vonják ki; megjelenési formája krémfehér, nedvszívó por. Könnyen emészthető, olyan gyorsan szívódik fel, mint a glükóz.

A "természetes" cukrok jobbak?

Ketogén diéta szempontjából egyáltalán nem jobbak, hiszen nagyon magas a szánhidrát tartalmuk. A természetben előforduló cukrokat gyakran egészségesebbnek tekintik, mint a sima fehér asztali cukrot, mivel ezek kevésbé feldolgozottak, mégis ugyanazokat a cukrokat tartalmazzák, ezért hasonló hatással vannak a testedre.

méz

Például a kókuszcukor vagy kókuszvirág cukor kb. 70–80%-ban szacharóz, a fennmaradó rész glükózból és fruktózból származik.

Az agave-nektár vagy -szirup legalább 60% fruktózt tartalmaz, a fennmaradó rész más cukrokból és szénhidrátokból származik.

A méz csaknem azonos részben tartalmaz glükózt és a fruktózt, mint az átlag cukrok, valamint kisebb mennyiségű szacharózt, maláta és más cukrokat.

Minden típusú cukrot „egyszerű szénhidrátoknak” nevezünk, mivel kicsi molekulák, amelyek gyorsan felszívódnak a véráramba.

A túlzott cukorfogyasztás egészségügyi következményei

Inzulinrezisztencia és hyperinsulinemia: A felesleges fruktózból képződött trigliceridek felszabadulnak a véráramba vagy tárolódnak a májban. Ha a májban túl sok triglicerid halmozódik fel, a test rezisztenssé válik az inzulinra, és már nem tudja megfelelően szabályozni a vércukorszintet. Következésképpen a hasnyálmirigy több inzulint termel a kompenzáció érdekében, ami magasabb vér-inzulinszintet eredményez (Hiperinzulinémia).

Nem alkohol okozta zsírmáj (NAFLD): A magas fruktózbevitel elismerten az NAFLD okozója, mivel ez a trigliceridek túlzott mértékű tárolására vezethet a májban. Ezenkívül a kutatók arról számoltak be, hogy a NAFLD-ban szenvedő emberek szervezet sokkal magasabb arányban alakítja a fruktózt trigliceriddé, mint azok, akiknél nincs ilyen betegség.


Magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata: A trigliceridek és az inzulin emelése mellett a magas cukorbevitel csökkent HDL-koleszterint és kisebb LDL-részecskéket eredményezhet – mindez növeli a szívroham kockázatát. Egy 2014. évi  tanulmány szerint azok emberek, akik a bevitt kalóriák legalább 25% -át cukorból fogyasztották, csaknem háromszor valószínűleg haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik a legkevesebb hozzáadott cukrot fogyasztottak.

Bélproblémák: A magas cukortartalmú étrend az irritábilis bél szindróma és a gyulladásos bélbetegség kialakulásának és erősödésének lehetséges kockázati tényezője. Ennek oka vélhetően a bél baktériumok káros elváltozása lehet. A cukor pontos szerepe ebben a folyamatban még nem tisztázott.


Magas vércukorszint: A gyorsan emészthető szénhidrátok, mint például a cukor, jelentős hatással vanak a vércukorszintre. Az egyik tanulmányban felnőtteknek 50 gramm méz, szacharóz vagy magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot adtak, mindegyik esetén hasonló mértékű vércukor emelkedést tapasztaltak.


 Magasabb kockázat az Alzheimer-kór kialakulásában: Az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór közötti kapcsolat fényében a felmerülő bizonyítékok arra utalnak, hogy a fogékony egyénekben a magas cukorbevitel növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét.

Cukorfüggőség

A szakértők nem értenek egyet abban, hogy a „cukorfüggőség” valódi kifejezés-e, de bárki, aki cukorfüggőséggel küzd, megerősítheti, hogy valóban létezik.

A dopamin a testben termelődő vegyület, mely a szervezet mindkét jelátviteli rendszerében (a hormon- és idegrendszerben) is szerepet játszik és részt vesz az agy öröm- és jutalomközpontjainak működésében.

Állatokkal és emberekkel végzett kutatások kimutatták, hogy sok embernél a cukor ugyanúgy aktiválja a dopamin receptorokat, mint a drogok és más addiktív gyógyszerek.

Az a tény, hogy egyesek függőségbe kerülnek cukorral, mások nem, az ember genetikáján, környezetén és egyedi élettapasztalatain alapszik – hasonlóan minden más függőséghez.

A ketogén diétával 1-2 hét alatt megszabadulhatsz a cukorfüggőségtől, valamint a fent felsorolt egészségügyi kockázatokat is elkerülheted. Ezért akkor is érdemes belevágnod, ha nem akarsz komolyabb súlytól megszabadulni.

Folytasd itt az olvasást: Alapok