Útmutató a ketózishoz

A ketózis egy metabolikus állapot, melyben a szervezet zsírt használ fő energiaforrásként.

Hagyományos étkezés mellett a szervezet glükózt vagy cukrot használ elsődleges üzemanyagként. Ha a szénhidrátbevitel nagyon alacsony, a máj sok ketonokat termel, amelyek zsírszerű vegyületek, ezeket az agy és a többi szervünk energiaforrásként tudja hasznosítani glükóz helyett.

Aki ketózisban van kevésbé érzi éhesnek magát, a súlya könnyen csökken.

Mi a ketózis?

A ketózis egy olyan metabolikus állapot, amelybe a szervezet zsírt és ketonokat használ fel fő üzemanyag forrásként, nem pedig glükózt, azaz cukrot.

Hétköznapi táplálkozás mellett a glükóz a májban és az izomrostokban tárolódik és amikor a szervezetnek szüksége van rá, energiaként felszabadul.

Nagyon alacsony szénhidrát bevitel mellett ezek a raktárak 2-5 nap alatt kiürülnek. A máj képes glükózt előállítani aminosavakból, glicerinből és laktátból a glükogenezis néven ismert folyamaton keresztül. Ez azonban nem tudja állandó szinten kielégíteni az agy minden szükségletét, hiszen az folyamatos energiaellátást igényel.

ketózis_abra

kép: www.dietdoctor.com

A ketózis alternatív energiaforrást biztosíthat az agyunk és az összes szövetünk számára

A ketonokat vagy ketontesteket a máj állítja elő az elfogyasztott zsírból valamint a saját testzsírunkból. A máj rendszeresen termel ketonokat, még akkor is, ha magasabb szénhidráttartalmú étrenden vagy. Ez főleg éjszaka történik alvás közben és csak kis mennyiségben. Amikor alacsony szénhidráttartalmú étrend során az inzulin szint csökken, a máj felpörgeti a keton termelését, hogy energiát biztosítson az agy és az egész szervezet számára.

Ha a ketonok szintje a véráramban elér egy bizonyos szintet, akkor úgy tekintjük, táplálkozási ketózisba kerültünk. Dr. Steve Phinney és Dr. Jeff Volek jeles kutatók a ketogén diéta szakterületen, a The Art and Science of Low Carbohydrate Performance című könyvük 4.-5. oldalán úgy fogalmaznak, hogy ha a vérben lévő ketontestek mennyisége legalább 0,5 mmol/l akkor beszélünk táplálkozási ketózisról.

A ketózis állapota elérhető böjtöléssel is azonban a ketogén étrend hosszú ideig fenntartható. Ma már rengeteg kutató egyetért abban, hogy ez egy egészséges étkezési mód, amelyet az emberek élethosszig követhetnek.

Az agynak szüksége van szénhidrátokra?

Régóta fennáll az a tévhit, hogy az agynak szénhidrátokra van szüksége. Ha megkérdezel egy átlag dietetikust, azt fogja válaszolni, hogy napi 130 gramm szénhidrátra van szükség ahhoz, hogy az agy folyamatos glükóz ellátása meglegyen. Ez azonban nem így van.
Az agy valóban energiaigényes és szüksége van némi glükózra, de ezt a máj előállítja a számára kb 70%-át ketonok formájában, a fenmaradó részt pedig glükogenézis során glükóz formájában.

Vadászó és halászó őseink számára ugyanez a rendszer tette lehetővé, hogy hosszú ideig étkezés nélkül is megfelelően túléljenek, hiszen hozzáfér a szervezet a testben tárolt üzemanyaghoz, a testzsírhoz.

Az agynak nincs szüksége arra, hogy szinhidrátokat egyél, a ketózisnak nincs káros hatása az agyműködésre. Éppen ellenkezőleg. Azok akik ketogén étrendet alkalmaznak, arról számolnak be, hogy menálisan fókuszáltabbak és kiegyensúlyozottabbak ketózisban.

Folytasd itt az olvasást >>>>

Legfrisseb BLOG bejegyzések