Tippek a ketózis eléréséhez

Ha elolvastad a korábbi ketózissal foglalkozó írásaimat lehetséges, hogy már magad is rájöttél, hogy mi segíti elő a ketózis állapot elérését, de azért összefoglalom. Az alábbi kulcstényezőket tartsd szem előtt.

Napi 20 gramm szénhidrát

Ez egyénileg változhat, nem biztos hogy ennyire szigorúnak kell lenned - sőt, ha résztveszel, személyes tanácsadás során ki fogom számolni neked az egyéni szükségleteid alapján - de nem tudsz mellélőni, ha napi 20 gramm bevitellel kezded. Ha egyedül vágsz bele a ketogén étrendbe, hamarosan ki fogod tapasztalni, hogy mekkora az a mennyiség, amire szükséged van.

Ne félj a zsírtól

A fő kulcs a szénhidrátok csökkentése, mellette viszont fogyassz bátran zsírosabb húsokat, avokádót, kis mennyiségben olajos magvakat. Ahogy haladsz a ketogén étrendben, természetes módon fogod csökkenteni a zsírbeviteledet, amikor nincs szükséged extra kalóriákra, ez pedig tovább erősíti a testsír lebontást majd. Ne feledd, ketózisban a zsír a fő üzemanyaga a szervezetednek. Kattints ide és olvasd el, milyen alapanyagokat fogyasztunk ketogén étrendben.

Időszakos böjtölés

Mivel a koplalás során a nem ketogén táplálkozás esetén is átmenetileg ketózisba kerül a szervezeted, így ezt a módszert bevetheted a ketózis eléréséhez és fenntartásához is. Próbáld ki, hogy egy-egy napon kihagyod a vacsorát és így 16-18 órán keresztül időszakos böjtöt tartasz. Ezzel gyorsabban kerülhetsz ketózisba. Mivel a ketogén diéta amúgy is csökkenti az étvágyat, sokan természetes ösztönüktől vezérelve hagynak ki egy-egy vacsorát, de ezt teheted tudatosan is, hiszen számos egyéb pozitív élettani hatása van.

Mozogj egy kicsit

Az első néhány napban lehet hogy kicsit enerváltabbnak érzed magad, ez teljesen normális, annak a jele, hogy hamarosan ketózisba kerülsz és gyorsan elmúlik. Ilyenkor egy rövid, de tempós séta segíthet gyorsabban beindítani a ketózist és ez által visszanyerni vagy meg is haladni a korábbi energiaszinted. Ha már beindult a ketózis akkor is tanácsos sportolni, hiszen jót tesz a testnek és a léleknek is, valamint a fogyást követően sokkal formásabb leszel tőle.

Amire nincs szükséged a ketózis eléréséhez

Nincs szükség exogén ketonokra, különböző gyártók MCT olajaira (közepes láncú trigliceridek, amik a vajban és a kókusz olajban természetes módon megtalálhatóak). Teljesen feleslegesek. a ketogén étrend és így a szervezeted elő fogja állítani a szükséges ketontesteket.

Azt a pénzt, amit ilyesmire szánnád, költsd inkább jó minőségű étel alapanyagokra (pl. ha megteheted vásárolj szabad tartásból származó húsokat, vegyszermentes zöldségeket), valamint szerezz be jó minőségű multivitamin készítményt, ha eddig nem tetted volna.

Legfrisseb BLOG bejegyzések