ketogén italok

Italok amiket bármikor fogyaszthatsz a ketogén diétában

Víz

Nem tudom eléggé hangsúlyozni a víz fontosságát. Igyál vizet, sokat, bármilyet. Magyarországon a legtöbb csapvíz kiváló minőségű. De ha jobban szereted a szűrt vagy tisztított vizet, akkor igyál azt. Ha jobban szereted a szénsavas változatot, az is tökéletes. A palackozott ízesített vizekkel viszont vigyázz, gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot. Mindig ellenőrizd a címkét mielőtt megveszed.

Kávé

Kávéból szintén bármilyet választhatsz, ha az fekete. Lehet presszó, hosszú, vagy kotyogósban főzött, ahogyan szereted. Viszont nem mindegy mit teszel bele. Kerüld a cukor minden formáját! Nem csak a kristálycukrot és a kockacukrot kell kerülnöd (beleértve a barna cukrot is), de a méz, a juhar szirup, agave szirup és egyéb kávé készítéshez használt szirupok is tilosak. Amennyiben tejjel iszod a kávét, használj csak keveset és számold hozzá a napi szénhidrát beviteledhez. Meg fogsz lepődni, hogy egy tejeskávé elkészítéséhez szükséges tej, milyen sok cukrot tartalmaz.

Tea

Teából bármennyit és bármilyet fogyaszthatsz, akár fekete, zöld vagy gyógynövény. A lényeg, hogy a tea esetében is kerüld a cukrokat, mézet, szirupokat.

Cukormentes üdítők és szörpök

Ketogén diéta szempontból ezeket alapvetően fogyaszthatod. De tekintettel arra, hogy semmilyen hasznos anyagot nem tartalmaznak, korlátozottan fogyaszd az egészséged érdekében. Valamint, ha még kezdő vagy a ketogén diéta világában, figyeld meg, hogy a tested hogyan reagál. Én (sajnos) nagy rajongója vagyok a Zéró Colának, fogyasztom is és nincs hatással a diétámra szénhidrát szempontból. Viszont néhányan vannak, akiknek a teste valahogy más és önmagában az édes íz is inzulin reakciót vált ki náluk. (Nem tudom az okát, ígérem, ha találok tanulmányt erről, akkor megírom.) Szóval ha te is abba a kis csoportba tartozol, akinek a teste inzulin válasszal reagál az édes ízre, akkor jobb ha elkerülöd ezeket is.

Italok amiket kerülj el

Cukros üdítők

Talán erre nem kellene karaktereket vesztegetnem, de tartsd észben. Semmit nem iszunk, ami cukros.

Gyümölcslevek és smoothie-k

Bármennyire egészségesnek is kiáltották ki őket, ketogén diétában nem fogyasztunk ilyesmit. A kereskedelmi forgalomban lévő palackokon ellenőrizd, ha nekem nem hiszel, nagyon magas a cukortartalmuk.

Kávé készítmények

Nem csak a bolti dobozos változatokra gondolok, hanem a kávézókban készítettekre is. Ezekhez rendszerint különböző ízesített szirupokat használnak, amit a cukor tartalmuk miatt nem fogyasztunk.

 

Italok különleges alkalmakra

ketogén italok sör bor pezsgő

Ezeket ihatod ünnepi alkalmakkor

Ketogén hedonistaként egy különleges vacsorához, vagy egy baráti összejövetelen biztosan szeretnél valami finomat inni. Erre a száraz borok, champagne és habzó borok remekül megfelelnek. 100 gramm mennyiségben, azaz kb. 1 deciliterben 2-2 gramm szénhidrát található. Figyelj tehát arra, hogy ezeket is számítsd bele a napi bevitelbe. 

Amint azt a köznyelv is tartja, a „sör folyékony kenyér” szóval azt jobb, ha elfelejted. 1 deciliter 13 gramm szénhidrátot tartalmaz. Tehát egy korsó 65 gramm szénhidráttal egyenértékű. Ketogén diétában sört egyáltalán nem fogyasztunk!

Long drink-ek és koktélok

Hogyan bulizik egy ketogén hedonista? Úgy, mint minden más hedonista, csak mást választ a bárpultnál.

Az égetett szeszek nem tartalmaznak szénhidrátot (bizony, nagyapád pálinkája sem), mivel a készítésük során az összes cukrot alkohollá alakítják. Nem mondom, hogy csak shot-okat fogyassz, hiszen akkor hamar véget fog érni számodra a buli, de ha cukormentes üdítőkkel vagy ásványvízzel long drink-re alakítod, akkor nem fogsz mellé lőni.

A vodka-szóda minden bárpult alap itala. Kólából is van cukormentes, tehát a klasszikus Jack&Coke továbbra is maradhat a porondon. A gin-tonikkal már más a helyzet. Annak ellenére, hogy keserű az íze, a tonik rengeteg cukrot tartalmaz. Jobb helyeken találhatsz cukormentes tonikot, de ez sajnos még ritkaságnak számít. Ezekkel az alap italokkal elboldogulsz majd, de légy kreatív a cukormentes alapanyagok felhasználásában és remek italokat fogyaszthatsz.

A koktélokkal viszont vigyázz! Az mixerek rendszerint cukrokat, szirupokat, cukros üdítőket, gyümölcs leveket és likőröket használnak hozzájuk. Ezek közül mi viszont mindet kerüljük. Szóval, ha nem vagy biztos benne, hogy csak cukormentes alapanyagokból készült az adott koktél, inkább rendelj mást.

ketogén italok alkalmakra

további információk a témában: www.dietdoctor.com

Olvasd el a tudnivalókat az ételekről is:  Alacsony szénhidráttartalmú ételek ketogén diétához